timmi keskivartalo, oikeanlaista treeniä
tammikuu 19, 2016
Näytä kaikki

Fitness urheilu sairasta…..

Herättikö otsikko kiinnostuksesi?

Kuva 1

 

 

 

Aivan oikein, otsikko myy. Fitness urheilu, tervettä urheilua, ei niinkään otsikkona ”myy”.

Annoin oman tiimini urheilijalle mahollisuuden kertoa oman tarinansa, Hän kilpaili keväällä Helsingissä Sporty feel fitness Classicissa yli 168cm sarjassa. Beginners sarjassa sijoitus 3. ja yleisessä 4. Tässä hänen tarinansa.

Yhden urheilijan kertomus järkevästi toteutetusta kisadieetistä

Urheilulääkäri Pippa Laukka on ihmetellyt hiljattain kirjoittamassaan artikkelissa bikini fitness- buumia ja sitä kuinka paino nousee nopeasti ja hormonitoiminta menee sekaisin kisojen jälkeen. Mediassa nostetaan nykyään esille paljon fitness- harrastuksen ja kilpailemisen myötä sairastuneiden naisten tarinoita, mutta suurin osa meistä kilpailijoista kuitenkin elää normaalia elämää tekemättä siitä sen isompaa numeroa, eikä fitness- lajeissa kilpailu ole pilannut terveyttämme. Minä olen yksi heistä.

 

Minun kertomukseni kisadieetistä ja fitness-taipaleestani on suhteellisen tylsä, eikä sisällä dramaattisia terveysongelmia vaan se kertoo normaalista elämästä, jonka yksi osa-alue kilpaileminen on. Se ei ole ehkä yhtä kiinnostava kuin julkisuudessa kerrotut dramaattiset tarinat siitä kuinka fitness on pilannut joidenkin naisten terveyden ja juuri sen takia haluankin kertoa teille oman näkemykseni terveyden ehdoilla rakennetusta kisadieetistä. Surullista, että osa kilpailijoista ei ole ollut yhtä ammattitaitoisissa käsissä kuin minä ja heidän terveytensä on kärsinyt dieetin myötä. Omalla kohdallani järkevästi toteutettu kisadieetti ei pilannut terveyttäni, vaan päinvastoin rikastutti elämääni ja toi siihen sisältöä.

 

Minun nimeni on Iina Huttu. Olen koulutukseltani juristi ja olen treenannut alkuvuodesta 2013 lähtien tavoitteellisesti valmentajani Jaana Kotkansalon oppien mukaisesti. Sitä ennen treenasin muutaman vuoden itsekseni. Nousin ensimmäistä kertaa body fitness- lavoille huhtikuussa 2016 ja kisoista on kulunut nyt kuukauden verran. Painoni on noussut 2,5-3kg kisapainosta. Kisojen jälkeen en ole noudattanut ruokavaliota orjallisesti, mutta en ole myöskään vetänyt hillittömiä ruokaövereitä tai turvonnut kisojen jälkeen muutamassa viikossa kymmentä kiloa. Suhtautumiseni ruokaan on kisakauden ulkopuolella sallivainen ja omalla kohdallani toimii parhaiten se, etten kiellä itseltäni mitään. Jos haluan syödä arkena pullan, syön sen pullan. Viikonloppuisin tai reissussa voin höllätä ja syödä muutakin kuin kanaa ja riisiä. Kun liikun paljon ja minulla on urheilijan aineenvaihdunta, voin välillä myös herkutella hyvällä omallatunnolla. Tosin puhtaasti syömällä voin hyvin ja kroppani toimii parhaiten, joten panostan terveelliseen ruokavalioon ennen kaikkea oman hyvinvointini vuoksi. Viiden kuukauden dieetin jälkeen suklaa maistui hyvältä, mutta sen syönnistä seuraava turvotus ei tuntunutkaan niin hyvältä.

 

Kisadieetillä tein neljä salitreeniä viikossa. Aerobisten määrä lisääntyi dieetin loppua kohti ja loppuaikoina viikko-ohjelmaani mahtui neljä salitreeniä, seitsemän 60 minuutin tasasykkeistä aamuaerobista tyhjällä vatsalla ja seitsemän 30 minuutin tasasykkeistä ilta- tai päiväaerobista tehtynä joko päivällä tai illalla treenin jälkeen. Hiittejä en tehnyt ollenkaan. Minulla ei ollut yhtään kokonaan hiilihydraatitonta päivää koko kisadieetillä vaan hiilihydraatit olivat mukana dieetin alusta loppuun. Dieetille mahtui toki kalorinvaihtelupäiviä, jolloin hiilihydraatteja tuli joinakin päivinä vähemmän kuin toisina. Jokaiselta aterialtani löytyi hyvä rasvanlähde, eivätkä rasvat jääneet pois missään vaiheessa dieettiä. Myös proteiinia tuli luonnollisestikin jokaisella aterialla. Dieetin alussa painoin 67,9kg ja painoni oli alimmillaan kisaviikon ensimmäisen tankkauspäivän jälkeen hieman alle 57 kg.

 

Aineenvaihduntani toimi kisaviikolla kuin unelma. Kisoja edeltävänä päivänä tankkasin hiilihydraattipitoisia aterioita reilun tunnin välein ja söin palttiarallaa 5000 kaloria päivän aikana. Kroppa käytti ruoan hyväkseen ja kuntoni vain kiristyi kiristymistään. Silloin kun pohjatyö on tehty fiksusti ja pitkäjänteisesti eikä kisalavalle nousta hetken mielijohteesta, aineenvaihdunta kyllä toimii. Minä tein ennen ensimmäistä kisadieettiäni kolme vuotta pohjatöitä valmentajani johdolla, enkä lähtenyt ns. soitellen sotaan.
Kuvassa kiristyvää kuntoa kisoja edeltävältä päivältä.  Kuva 1

 

Ensimmäinen kisadieettini oli positiivinen kokemus ja olin varautunut etukäteen paljon pahempaan. Minua ei palellut, minua ei riivannut missään vaiheessa kauhea nälkä, pää pelasi, jaksoin hoitaa työni normaalisti ja virtaa riitti yllättävänkin hyvin loppuun asti. Työni on osittain reissutyötä ja työmatkani on välillä 100km yhteen suuntaan, mutta hyvin suunnittelemalla asiat kyllä hoituvat. Mielialat heittelivät etenkin dieetin puolivälissä laidasta toiseen, mutta työstin ajatusmaailmaani tietoisesti dieetin aikana. Suhtaudun kisavalmistautumiseen niin, että se on muun elämän mukana kulkeva asia, eikä se saa hallita liiaksi elämääni tai haitata läheisteni elämää. Mielestäni onnistuinkin tässä hyvin. Mieheni sai syödä sohvalla vieressäni poppareita ja suklaata kun vietimme leffailtaa minun juodessa vissyä, eikä se ollut minulta pois. Tiedostin koko ajan dieetin olevan väliaikainen vaihe elämässäni, eikä minun tarvitse luopua mistään sen takia. Mikäli dieetti on asioista luopumista, ovat lähtökohdat tällöin mielestäni pielessä. Itse ajattelin koko ajan kaikkea sitä mitä dieetti ja kisaaminen minulle antavat, enkä kokenut että minun olisi tarvinnut luopua mistään.

 

Olen hankkinut itselleni myös ravintovalmentajan ammattitutkinnon ja teen ravintovalmennusta omalla toiminimellä juristin päivätyön ohella. Asiakkailleni jakamat opit perustuvat itsekin noudattamiini periaatteisiin: kultainen keskitie ja kohtuus kaikessa. Vaikka olenkin ravintovalmentaja ja fitness- urheilija, en noudata fanaattisesti sellaista ruokavaliota, joka ei salli poikkeuksia suuntaan tai toiseen. Minäkin olen vain ihminen, joka syö myös kotiruokaa ja herkuttelee. Fitness-urheilu ei ole tehnyt minusta syömishäiriöistä, eikä se ole pilannut terveyttäni. Päinvastoin se on avannut minulle oven uuteen maailmaan ja opettanut minulle tavattoman paljon itsestäni.

 

Vaikka urheilijoiden osalta usein sanotaan, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen, olen silti tyytyväinen itseeni ja kroppaani. Erotan itsessäni normaali-minän ja urheilija- minän. Urheilija- minä haluaa kehittyä koko ajan paremmaksi ja tiedostaa sen, ettei fysiikkalajeissa tule ikinä valmiiksi ja hyväksyy tämän. Normaali-minä omaa hyvän ja normaalin itsetunnon, on tyytyväinen urheilulliseen kroppaan ja osaa arvostaa sitä, koska on sitä kovalla työllä muokannut. Normaali- minä tiedostaa myös sen, ettei kisakunnossa oleva urheilija- minä ole pitkällä tähtäimellä terveellinen ja luonnollinen olomuoto. Normaali-minä odotti jo kisadieetillä dieetin päättymistä sen takia, että alkaa saada lihaa takaisin luiden ympärille, eikä esimerkiksi saunan lauteilla istuminen luisella ahterilla ole niin hankalaa. Normaali- minä hyväksyy sen, ettei kisakunto ole kesäkunto ja ottaa mieluusti vastaan kohtuullisen määrän kiloja kisojen jälkeen, jotta olomuoto alkaa normalisoitua.

 

Viime aikoina mediassa esille nousseiden terveyden menetyksestä kertovien fitness-tarinoiden myötä tuntuu, että kurjuus myy parhaiten. Epäonnistumisista sekä terveyden menetyksestä kertovat tarinat kiinnostavat ja antavat hyvän syyn parjata fitness-urheilua. Niitä lukiessaan kannattaa kuitenkin muistaa, että vuosittain kisalavalle nousee useita satoja fitnesskisaajia, jolloin tällaiset huonot kokemukset jäävät onneksi vähemmistöön. Ikävää, että niitäkin mahtuu joukkoon, mutta niiden perusteella ei voida tehdä yleistyksiä, että fitnessurheilu pilaa kisaajan terveyden tai tekee hänestä syömishäiriöisen. Näitä juttuja lukiessa suosittelen olemaan sisälukutaitoinen ja muistamaan, että tarina on vain yhden ihmisen näkemys asiasta. Me toista näkemystä edustavat fitnessurheilijat olemme onneksi enemmistössä ja elämme normaalia elämää lajivalinnastamme huolimatta.

Kuvassa minun 20 viikon muodonmuutokseniKuva 2index

 

13246081_10154221003944640_257530603_n                        Fitness terveisin Iina Huttu <3